Hoe ontstaan gedragsproblemen bij de hond.

April 13, 2021

Wat is de oorzaak van het ongewenste en/of afwijkende gedrag van de hond?

Het is goed om te weten dat de hond zich verantwoordelijk voelt voor de roedel. De hond ziet alles wat binnen het huishouden valt als zijn roedel. Dat ben jij, zijn baas, maar ook de eventuele kinderen, katten, vogels, konijnen, partners enzovoort behoort tot de roedel van de hond. Dit is dan ook vaak de reden voor het ongewenst en/of afwijkende gedrag. 

Het is namelijk zo dat hij alle verantwoordelijkheden van een roedelleider op zich neemt. Hij zal er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat hij de roedel moet beschermen tegen “gevaar”. Gevaar is voor een hond, in onze door mensen gecreëerde wereld, alles wat hij niet goed kent en begrijpt. Dat kan dus van alles zijn, zoals postbodes, brommers, skateboards, vlaggen, ritselende opvliegende plastic zakjes, rondvliegende blaadjes, post die het huis binnenkomt door de brievenbus, mensen met een helm op, mensen met een apart loopje, noem maar op. De hond die zich verantwoordelijk voelt zal daar op verschillende manieren op kunnen reageren. Bijvoorbeeld door blaffend achter ze aan te gaan, zoals vaak gebeurt bij postbodes of fietsers. Op die manier proberen ze “het gevaar” weg te jagen. Een ander voorbeeld is een hond die de post opeet. Deze post komt namelijk door de brievenbus de roedel binnen en de hond moet de roedel beschermen.

De hond neemt zijn rol heel erg serieus want in zijn natuur gaat het om leven of dood. Hiervoor gebruikt hij zijn natuurlijk instinct. 

Onze ‘mensen wereld’ zal hij nooit helemaal kunnen begrijpen. Wij hebben namelijk een hoop verantwoordelijkheden die de hond gewoonweg niet begrijpt. Dat geeft veel stress en daarmee ontstaat ongewenst en/of afwijkend gedrag. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat de hond ons gaat vertrouwen als de hoofdverantwoordelijke en dat hij zijn verantwoordelijkheden aan ons kan overlaten. Dan kan de hond ontspannen en hoeft hij niet meer continu alert te zijn. Hij mag waarschuwen voor gevaar, maar om het vervolgens verder aan de baas over te laten om de roedel te beschermen. Het is dus belangrijk dat de hond weet dat zijn baas de verantwoordelijkheden aan kan. 

Blog afbeelding

Over ons

Wij zijn een kleine organisatie waarin een goede communicatie tussen mens en dier voorop staat.

Copyright ©2022 All rights reserved | Website gemaakt en gehost bij Triniti